kto komu musi udowodnić

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ZeneQ
    Classic
    • 2013
    • 6

kto komu musi udowodnić

Hubee, powiem Ci, że w tym kolorze i na Turini naprawdę fajnie to wygląda. W ogóle, Turini to chyba moje ulubione koło do O3.
  • mariuszpolice
    Ambiente
    • 2012
    • 178

kto komu musi udowodnić

Witam.
    Temat może nie związany z motoryzacją, ale może mi ktoś coś podpowie.
    Spółdzielnia Mieszkaniowa chce mnie rozliczyć z ogrzewania za metr kw. gdzie mam podzielniki na grzejnikach i wskazują 0. Tłumaczą się że nie miałem oryginalnych pokręteł. Fakt jest taki że osoba podczas spisywania liczników w protokole odczytu podzielników nic nie odnotowała że coś nie tak było z pokrętami. Prawdopodobnie owa osoba dopisała do kopi jakieś uwagi. Podczas wyjaśnienia owej niejasności w spółdzielni zaczęto mnie straszyć że w razie sądu to Ja będę musiał im udowodnić że pokrętła były.
    Moje pytanie jest kto komu musi udowodnić; spółdzielnia mi że nie były , czy Ja spółdzielni że były.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak podzielnik jest, to przeciez pokretlo (regulator) tez musi byc i moze byc zakrecony. Nic nikomu do tego.

Nie ma obowiazku grzania mieszkania przeciez. Jak ktos nie mieszka, to moze sobie zakrecic i utrzymywac w mieszkaniu tzw. temp. przeciwzamrozeniowa 6'C bo tyle na gwiazdce maja regulatory.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14890
        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez mariuszpolice
        Tłumaczą się że nie miałem oryginalnych pokręteł
        nie wiem co ma pokrętło do podzielnika?
        Fakt jest taki że osoba podczas spisywania liczników w protokole odczytu podzielników nic nie odnotowała że coś nie tak było z pokrętami. Prawdopodobnie owa osoba dopisała do kopi jakieś uwagi.
        jeeli jest coś nie tak ale z podzielnikiem!, to trzeba samemu dopilnować, żeby to było na odczycie protokółu
        Nikt nie zabroni nie grzać cały sezon - zakręcić grzejników. pokrętła są nie od stanu podzielnika, tylko do regulacji.

Jeśli po sezonie masz "0" - to zależy co masz w regulaminie rozliczania kosztów ogrzewania w Spółdzielni. W mojej jest tak, że jest na sezon ustalony minimalne zużycie - stan podzielnika. Teraz chyba 4 kreski. I nawet jak masz mniej - to i tak rozliczą cię z 4 kresek na każdym podzielniku.

A jak masz wątpliwości co do stanu podzielnika (ja kiedyś tak miałem, że po założeniu było za mało płynu) to zgłaszasz to na piśmie Spółdzielni. Wtedy ktoś musi przyjść i sprawdzić i spisać protokół.
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• cysterniarz
          RS
          • 2008
          • 1887
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
          Jak ktos nie mieszka, to moze sobie zakrecic i utrzymywac w mieszkaniu tzw. temp. przeciwzamrozeniowa 6'C
          Nie zawsze tak można. Niektóre spółdzielnie czy tbs'y mają w regulaminach, że w sezonie grzewczym nie można obniżyć temp. poniżej 16-17*C. Termostaty są poblokowane w ten sposób, że nawet skręcając go na gwiazdkę i tak jest otwarty jakby był nastawiony przykładowo na 2. Niektóre mają blokadę mechaniczną, że mniej niż 2 nie da się go skręcić. (Przeważnie są na nich plomby żeby ich nie zmieniać). Podejrzewam, że tu tkwi problem bo jak mariuszpolice, wymienił termostaty na inne to i mógł je całkowicie zakręcić. Spółdzielnia użyje wtedy argumentów że powodował tym samym wychładzanie pomieszczeń i budynku, narażał pozostałych na większe koszty grzania w sąsiednich mieszkaniach itd itp ble ble. Podobne jazdy miał mój kuzyn w tbsach. Obciążyli go ryczałtem w ratach i weź się pałuj w sądzie.
          Trzeba by było zagłębić się w regulamin i poczytać co wolno a czego nie.

Komentarz

• Romekm76
            Rider
            • 2008
            • 392
            • Opel

mariuszpolice, poszukaj w archiwum Radia Szczecin zakładka Czas Reakcji temat podzielników i spółdzielni bodajże "Chemik" był wałkowany jakoś styczeń-luty. Z tego co zrozumiałem ta spółdzielnia jest najgorsza pod względem naliczania opłat ciepła z podzielników.
            Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
            Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
            A mówiła mama -
            "Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie.
            http://campaign.scania.com/v8/

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14890
              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez cysterniarz
              ermostaty są poblokowane w ten sposób, że nawet skręcając go na gwiazdkę i tak jest otwarty jakby był nastawiony przykładowo na 2.
              temperatura utrzymująca 6 stopni (przeciw pękaniu rur), ale raczej w bloku nie ma szans by do tego doszło.
              Trzeba by było zagłębić się w regulamin i poczytać co wolno a czego nie.
              może tak mają w regulaminie, o którym pisałem :?:
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• cysterniarz
                RS
                • 2008
                • 1887
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez ruwado
                temperatura utrzymująca 6 stopni (przeciw pękaniu rur), ale raczej w bloku nie ma szans by do tego doszło.
                To blokowane termostatów o której pisałem to praktyka niektórych SM, wiem że ogólnie termostat ma opcję anzyzamarzan. ale to nie to. SM blokują że w mieszkaniu nie zejdziesz poniżej 16*C - np tbs w gryfinie i to nic że ustawisz na * bo i tak kaloryfer będzie hulał aż miło.

A co do 6* w lokalu to spokojnie da radę osiągnąć takie warunki. Jak chata niezamieszkana to przeważnie właściciel zostawione otwarte (uchylone) okno/a żeby nie tworzył się grzyb. Kaloryfery zakręcone. Powietrze osusza, ale zimą jak są "minusy" na zewnątrz to i w mieszkaniu masz zamrażarkę... ale bez grzybowej.

Komentarz

• Voit
                  Elegance
                  • 2010
                  • 816

...W nieogrzewanym mieszkaniu w budynku wielorodzinnym utrzymuje się stała temperatura w okolicach 15-16 stopni.
                  Do takiej temperatury ściany Twojego mieszkania ogrzeją sąsiedzi, którzy normalnie grzeją.
                  Dlatego mieszkając w bloku nie można zrezygnować z ogrzewania i przestać płacić.

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14890
                    • Octavia IV (NX3)

A co do 6* w lokalu to spokojnie da radę osiągnąć takie warunki. Jak chata niezamieszkana to przeważnie właściciel zostawione otwarte (uchylone) okno/a żeby nie tworzył się grzyb.
                    przy otartym oknie to może i tak
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• hubert78
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1576

A tak z ciekawości spytam ile to to się w takim mieszkaniu 60-70 m2 w spółdzielni płaci za ogrzewanie ?

Komentarz

• rafiki
                        RS
                        • 2012
                        • 15975
                        • Superb III (3V3)

hubert78, u mnie 68 m2, za obecną zimę mam 300 zł dopłaty do prognozy firmy Brunata. A wiemy jaka była "zima" w tym roku. Zwłaszcza, że przy odczycie podzielników zapewniali, że jak jest poniżej 5 to nie będzie dopłaty.

[ Dodano: Wto 16 Wrz, 14 21:43 ]
                        co ciekawe jest też wielu innych sąsiadów mających dopłaty z kosmosu a z drugiej strony są tacy, którzy zawsze mają zwrot. Choćby sąsiedzi z naprzeciwka. Mieszkanie większe, 3 osoby, w tym dzieciak w wieku podstawówki i oni sami mówią, że nie oszczędzają na grzaniu. Więc skąd u nich zwrot?
                        رافال
                        Spoty
                        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Maly745
                          Elegance
                          • 2014
                          • 773
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez hubert78
                          A tak z ciekawości spytam ile to to się w takim mieszkaniu 60-70 m2 w spółdzielni płaci za ogrzewanie ?
                          200-250zł miesięcznie w mojej miejscowości spółdzielnia ustaliła 65% kosztów stałych a 35% rozliczają z podzielników, ludzie mają pozakręcane siedzą w zimnie grzyb na ścianach płacą i tak 65% kosztów za "nie grzanie" a potem na klatkach licytacja kto ile ma zwrotu. To jest oszustwo ale głupim nie przetłumaczysz. Dla przykładu mieszkanie 60m rocznie za centralne zaliczka 2400zł koszty stałe 1560zł przy zakręconym na zero zwrot 840zl czyli nie grzeją a płacą 1560zł ja na to mam tylko jedno zdjąć grzejniki zrezygnować z ogrzewania spółdzielni i będzie 2400zł w kieszeni :lol:
                          Skoda Octavia II FL
                          Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14890
                            • Octavia IV (NX3)

Tak jak pisze rafiki, ja nie widzę w tym żadnej logiki. Mogę z roku na rok mniej zużyć i i tak dopłacam, a kiedyś miałem zwrot. Inni kotłują aż miło i nie dopłacają.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

ruwado, najśmieszniejsze jest to, że sąsiad z parteru (starszy człowiek, większość sezonu zimowego spędza u syna w Niemczech) też ma dopłatę :!: choć grzejniki zakręcone przez 3 miechy :!:
                              رافال
                              Spoty
                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14890
                                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Maly745
                                ja na to mam tylko jedno zdjąć grzejniki zrezygnować z ogrzewania spółdzielni i będzie 2400zł w kieszeni
                                gość, który remontował mi w 2010 roku nowe mieszkanie powiedział, że niektórzy tak robią :twisted: mają zamontowane zawory na grzejnikach (góra termostat danfoss, dół zwykły kranik) i na zimę zdejmują jeden komplet grzejników z podzielnikami i znoszą do piwnicy, a zakładają grzejniki bez podzielników. Potem przed odczytem znowu zamiana. jak u mnie jest minimum 4 kreski do rozliczenia, to mogą kotłować do woli a i tak za 4 podziałki zapłacą.

[ Dodano: Wto 16 Wrz, 14 21:56 ]
                                Zamieszczone przez rafiki
                                choć grzejniki zakręcone przez 3 miechy
                                ja tak mam - mam naprawdę ciepło w mieszkaniu (i lubie raczej chłód) i w zimie z litości 1 raz czy 2 razy odkręcam grzejniki na godzinkę, żeby sie przepłukały - a i tak dopłacam :lol:
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• hubert78
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1576

Ja rozumiem że parter i ostatnie piętro będzie miało najwięcej (fizyka).
                                  Czyli około 300 zł +/- płacicie co miesiąc za ogrzewanie ?

Komentarz

• cysterniarz
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1887
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ruwado, to samo chciałem napisać. No niestety ale to częsta praktyka z wymianą grzejników. Wszystkim się odbija to właśnie na dopłatach bo ogólnie zużyto więcej ciepła dla budynku niż z sumy wskazań na podzielnikach więc nadwyżka do podziału.

Drugie dno to kaloryczność gazu, więc nawet czasem dobre prognozy zużycia na sezon mogą wziąć w łeb jak gazownia przytnie w ch... I znowu dopłata...

Komentarz

• ruwado
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 14890
                                      • Octavia IV (NX3)

tak, ale mnie zawsze irytowała kuchnia. Zero odkręcania grzejnika w poprzednim mieszkaniu na ostatnim piętrze, gdzie nie było najcieplej - ale i tak wyparowało tyle samo co w pokojach, gdzie sie grzało (jak było małe dziecko). Teraz w nowym mieszkaniu mam ciepło, rzadko odkręcam grzejniki i wywaliłem grzejnik z kuchni na stałe :diabelski_usmiech

Możesz nie grzać, ale jak np. w kuchni gotujesz i masz gorąco od kuchenki, to i tak zabulisz za wypalone podziałki :evil:
                                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Voit
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 816

Parter ostatnia kondygnacja i mieszkania szczytowe powinny mieć inny przelicznik niż te mieszkania, które są ogrzewane z wszystkich stron.
                                        Zdziwiłbyś się jakimi skomplikowanymi wzorami oblicza się te dopłaty i odliczenia.
                                        I to pomimo opomiarowania.
                                        Miałem kiedyś taki problem, mieszkałem na najwyższym pietrze budynku ze źle ocieplonym dachem.

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Ja mam zaliczki na ogrzewanie na poziomie 190zl, platne oczywiscie przez 12 miesiecy w roku. W sumie tragedii nie ma, podzielnikow nie ma, a i tak mam zakrecone 3 z 5 kaloryferow w domu.

A mieszkam na parterze, wiec z piwnicy ciagnie :diabelski_usmiech
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Re: kto komu musi udowodnić

Witam.
                                            Temat może nie związany z motoryzacją, ale może mi ktoś coś podpowie.
                                            Spółdzielnia Mieszkaniowa chce mnie rozliczyć z ogrzewania za metr kw. gdzie mam podzielniki na grzejnikach i wskazują 0. Tłumaczą się że nie miałem oryginalnych pokręteł. Fakt jest taki że osoba podczas spisywania liczników w protokole odczytu podzielników nic nie odnotowała że coś nie tak było z pokrętami. Prawdopodobnie owa osoba dopisała do kopi jakieś uwagi. Podczas wyjaśnienia owej niejasności w spółdzielni zaczęto mnie straszyć że w razie sądu to Ja będę musiał im udowodnić że pokrętła były.
                                            Moje pytanie jest kto komu musi udowodnić; spółdzielnia mi że nie były , czy Ja spółdzielni że były.
                                            Jak sobie dopisał ktoś coś do kopii to może sobie tego użyć w toalecie. Liczy się to co Ty podpisałeś na protokole. Oryginał i kopia ma być jednobrzmiąca.
                                            Pokaż oryginał, że nie było wzmianek w protokole o nieprawidłowościach i zażądaj wglądu do kopii protokołu.

Jak ktoś ma podzielniki a nie lubi dopłacać, to niech sobie kupi dwa grzejniki, i po założeniu podzielników niech zdejmuje te z podzielnikami a zakłada te bez podzielników.
                                            Przed odczytem, po sezonie założy i luz. Nie grzał

Jak ktoś ma grzejniki z dolnym zasilaniem, to pomimo blokady uniemożliwiającej całkowite zakręcenie termostatów, może sobie zakręcić przepływ zaworem wmontowanym w króćce przyłączeniowe. Wystarczy imbus.

Komentarz

• mariuszpolice
                                              Ambiente
                                              • 2012
                                              • 178

Niektóre mają blokadę mechaniczną, że mniej niż 2 nie da się go skręcić. (Przeważnie są na nich plomby żeby ich nie zmieniać). Podejrzewam, że tu tkwi problem bo jak mariuszpolice, wymienił termostaty na inne to i mógł je całkowicie zakręcić. Spółdzielnia użyje wtedy argumentów że powodował tym samym wychładzanie pomieszczeń i budynku, narażał pozostałych na większe koszty grzania w sąsiednich mieszkaniach itd itp ble ble. Podobne jazdy miał mój kuzyn w tbsach. Obciążyli go ryczałtem w ratach i weź się pałuj w sądzie.

Trzeba by było zagłębić się w regulamin i poczytać co wolno a czego nie
                                              Właśnie mam takie pokrętła, ale plomb nie ma. Spółdzielnia właśnie twierdzi że powymieniałem owe pokrętła. Ale niech mi to udowodnią że podczas zimy nie miałem oryginalnych pokręteł.

Zamieszczone przez Romekm76
                                              mariuszpolice, poszukaj w archiwum Radia Szczecin zakładka Czas Reakcji temat podzielników i spółdzielni bodajże "Chemik" był wałkowany jakoś styczeń-luty. Z tego co zrozumiałem ta spółdzielnia jest najgorsza pod względem naliczania opłat ciepła z podzielników
                                              Niestety to jest ta spółdzielnia :evil:

Zamieszczone przez kazik4x4
                                              Jak sobie dopisał ktoś coś do kopii to może sobie tego użyć w toalecie. Liczy się to co Ty podpisałeś na protokole. Oryginał i kopia ma być jednobrzmiąca.

Pokaż oryginał, że nie było wzmianek w protokole o nieprawidłowościach i zażądaj wglądu do kopii protokołu.

Tak właśnie zrobiłem i co mnie zdziwiło że mieli na kopi jakieś dopiski. Jak zacząłem dyskutować z nimi to powiedzieli że w sądzie to ja będę musiał im udowodnić że pokrętła były takie jakie powinny być.
                                              I właśnie stąd to pytanie kto komu musi udowodnić?

Komentarz

• westwi78
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2940

Kodeks Cywilny :

Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

Komentarz

• mariuszpolice
                                                  Ambiente
                                                  • 2012
                                                  • 178

Zamieszczone przez westwi78
                                                  Kodeks Cywilny :

Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.
                                                  która to jest osoba wywodząca skutki prawne? Ja czy, spółdzielnia?

Komentarz

Pracuję...