Hubee, powiem Ci, że w tym kolorze i na Turini naprawdę fajnie to wygląda. W ogóle, Turini to chyba moje ulubione koło do O3.
kto komu musi udowodnić
Zwiń
X
-
kto komu musi udowodnić
Witam.
Temat może nie związany z motoryzacją, ale może mi ktoś coś podpowie.
Spółdzielnia Mieszkaniowa chce mnie rozliczyć z ogrzewania za metr kw. gdzie mam podzielniki na grzejnikach i wskazują 0. Tłumaczą się że nie miałem oryginalnych pokręteł. Fakt jest taki że osoba podczas spisywania liczników w protokole odczytu podzielników nic nie odnotowała że coś nie tak było z pokrętami. Prawdopodobnie owa osoba dopisała do kopi jakieś uwagi. Podczas wyjaśnienia owej niejasności w spółdzielni zaczęto mnie straszyć że w razie sądu to Ja będę musiał im udowodnić że pokrętła były.
Moje pytanie jest kto komu musi udowodnić; spółdzielnia mi że nie były , czy Ja spółdzielni że były.
-
-
Zamieszczone przez mariuszpoliceTłumaczą się że nie miałem oryginalnych pokręteł
Zamieszczone przez mariuszpoliceFakt jest taki że osoba podczas spisywania liczników w protokole odczytu podzielników nic nie odnotowała że coś nie tak było z pokrętami. Prawdopodobnie owa osoba dopisała do kopi jakieś uwagi.
Nikt nie zabroni nie grzać cały sezon - zakręcić grzejników. pokrętła są nie od stanu podzielnika, tylko do regulacji.
Jeśli po sezonie masz "0" - to zależy co masz w regulaminie rozliczania kosztów ogrzewania w Spółdzielni. W mojej jest tak, że jest na sezon ustalony minimalne zużycie - stan podzielnika. Teraz chyba 4 kreski. I nawet jak masz mniej - to i tak rozliczą cię z 4 kresek na każdym podzielniku.
A jak masz wątpliwości co do stanu podzielnika (ja kiedyś tak miałem, że po założeniu było za mało płynu) to zgłaszasz to na piśmie Spółdzielni. Wtedy ktoś musi przyjść i sprawdzić i spisać protokół.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftJak ktos nie mieszka, to moze sobie zakrecic i utrzymywac w mieszkaniu tzw. temp. przeciwzamrozeniowa 6'C
Trzeba by było zagłębić się w regulamin i poczytać co wolno a czego nie.
Komentarz
-
-
mariuszpolice, poszukaj w archiwum Radia Szczecin zakładka Czas Reakcji temat podzielników i spółdzielni bodajże "Chemik" był wałkowany jakoś styczeń-luty. Z tego co zrozumiałem ta spółdzielnia jest najgorsza pod względem naliczania opłat ciepła z podzielników.Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
A mówiła mama -
"Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie.
http://campaign.scania.com/v8/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cysterniarzermostaty są poblokowane w ten sposób, że nawet skręcając go na gwiazdkę i tak jest otwarty jakby był nastawiony przykładowo na 2.
Zamieszczone przez cysterniarzTrzeba by było zagłębić się w regulamin i poczytać co wolno a czego nie.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadotemperatura utrzymująca 6 stopni (przeciw pękaniu rur), ale raczej w bloku nie ma szans by do tego doszło.
A co do 6* w lokalu to spokojnie da radę osiągnąć takie warunki. Jak chata niezamieszkana to przeważnie właściciel zostawione otwarte (uchylone) okno/a żeby nie tworzył się grzyb. Kaloryfery zakręcone. Powietrze osusza, ale zimą jak są "minusy" na zewnątrz to i w mieszkaniu masz zamrażarkę... ale bez grzybowej.
Komentarz
-
-
hubert78, u mnie 68 m2, za obecną zimę mam 300 zł dopłaty do prognozy firmy Brunata. A wiemy jaka była "zima" w tym roku. Zwłaszcza, że przy odczycie podzielników zapewniali, że jak jest poniżej 5 to nie będzie dopłaty.
[ Dodano: Wto 16 Wrz, 14 21:43 ]
co ciekawe jest też wielu innych sąsiadów mających dopłaty z kosmosu a z drugiej strony są tacy, którzy zawsze mają zwrot. Choćby sąsiedzi z naprzeciwka. Mieszkanie większe, 3 osoby, w tym dzieciak w wieku podstawówki i oni sami mówią, że nie oszczędzają na grzaniu. Więc skąd u nich zwrot?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78A tak z ciekawości spytam ile to to się w takim mieszkaniu 60-70 m2 w spółdzielni płaci za ogrzewanie ?Skoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maly745ja na to mam tylko jedno zdjąć grzejniki zrezygnować z ogrzewania spółdzielni i będzie 2400zł w kieszeni
[ Dodano: Wto 16 Wrz, 14 21:56 ]
Zamieszczone przez rafikichoć grzejniki zakręcone przez 3 miechypozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
ruwado, to samo chciałem napisać. No niestety ale to częsta praktyka z wymianą grzejników. Wszystkim się odbija to właśnie na dopłatach bo ogólnie zużyto więcej ciepła dla budynku niż z sumy wskazań na podzielnikach więc nadwyżka do podziału.
Drugie dno to kaloryczność gazu, więc nawet czasem dobre prognozy zużycia na sezon mogą wziąć w łeb jak gazownia przytnie w ch... I znowu dopłata...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78Ja rozumiem że parter i ostatnie piętro będzie miało najwięcej (fizyka).
Czyli około 300 zł +/- płacicie co miesiąc za ogrzewanie ?
Możesz nie grzać, ale jak np. w kuchni gotujesz i masz gorąco od kuchenki, to i tak zabulisz za wypalone podziałki :evil:pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78Ja rozumiem że parter i ostatnie piętro będzie miało najwięcej (fizyka).
Czyli około 300 zł +/- płacicie co miesiąc za ogrzewanie ?
Zdziwiłbyś się jakimi skomplikowanymi wzorami oblicza się te dopłaty i odliczenia.
I to pomimo opomiarowania.
Miałem kiedyś taki problem, mieszkałem na najwyższym pietrze budynku ze źle ocieplonym dachem.
Komentarz
-
-
Re: kto komu musi udowodnić
Zamieszczone przez mariuszpoliceWitam.
Temat może nie związany z motoryzacją, ale może mi ktoś coś podpowie.
Spółdzielnia Mieszkaniowa chce mnie rozliczyć z ogrzewania za metr kw. gdzie mam podzielniki na grzejnikach i wskazują 0. Tłumaczą się że nie miałem oryginalnych pokręteł. Fakt jest taki że osoba podczas spisywania liczników w protokole odczytu podzielników nic nie odnotowała że coś nie tak było z pokrętami. Prawdopodobnie owa osoba dopisała do kopi jakieś uwagi. Podczas wyjaśnienia owej niejasności w spółdzielni zaczęto mnie straszyć że w razie sądu to Ja będę musiał im udowodnić że pokrętła były.
Moje pytanie jest kto komu musi udowodnić; spółdzielnia mi że nie były , czy Ja spółdzielni że były.
Pokaż oryginał, że nie było wzmianek w protokole o nieprawidłowościach i zażądaj wglądu do kopii protokołu.
Jak ktoś ma podzielniki a nie lubi dopłacać, to niech sobie kupi dwa grzejniki, i po założeniu podzielników niech zdejmuje te z podzielnikami a zakłada te bez podzielników.
Przed odczytem, po sezonie założy i luz. Nie grzał
Jak ktoś ma grzejniki z dolnym zasilaniem, to pomimo blokady uniemożliwiającej całkowite zakręcenie termostatów, może sobie zakręcić przepływ zaworem wmontowanym w króćce przyłączeniowe. Wystarczy imbus.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cysterniarzNiektóre mają blokadę mechaniczną, że mniej niż 2 nie da się go skręcić. (Przeważnie są na nich plomby żeby ich nie zmieniać). Podejrzewam, że tu tkwi problem bo jak mariuszpolice, wymienił termostaty na inne to i mógł je całkowicie zakręcić. Spółdzielnia użyje wtedy argumentów że powodował tym samym wychładzanie pomieszczeń i budynku, narażał pozostałych na większe koszty grzania w sąsiednich mieszkaniach itd itp ble ble. Podobne jazdy miał mój kuzyn w tbsach. Obciążyli go ryczałtem w ratach i weź się pałuj w sądzie.
Trzeba by było zagłębić się w regulamin i poczytać co wolno a czego nie
Zamieszczone przez Romekm76mariuszpolice, poszukaj w archiwum Radia Szczecin zakładka Czas Reakcji temat podzielników i spółdzielni bodajże "Chemik" był wałkowany jakoś styczeń-luty. Z tego co zrozumiałem ta spółdzielnia jest najgorsza pod względem naliczania opłat ciepła z podzielników
Zamieszczone przez kazik4x4Jak sobie dopisał ktoś coś do kopii to może sobie tego użyć w toalecie. Liczy się to co Ty podpisałeś na protokole. Oryginał i kopia ma być jednobrzmiąca.
Pokaż oryginał, że nie było wzmianek w protokole o nieprawidłowościach i zażądaj wglądu do kopii protokołu.
Tak właśnie zrobiłem i co mnie zdziwiło że mieli na kopi jakieś dopiski. Jak zacząłem dyskutować z nimi to powiedzieli że w sądzie to ja będę musiał im udowodnić że pokrętła były takie jakie powinny być.
I właśnie stąd to pytanie kto komu musi udowodnić?
Komentarz
-
Komentarz